Hemmabaren - Redskap

Cocktailshaker

Den mest användbara prylen. De finns i olika former, den vanligaste är den "japanska cocktailshakern" av stål. Den har en inbyggd sil i locket och är tredelad. En annan variant är "Bostonshaker" som består av en ståldel och en glasdel. Glasdelen fylls med cocktailens innehåll samt is och sätts sedan samman med ståldelen. Den tredje varianten är den "franska stålshakern" som består av två metalldelar som sätts ihop. Tänk på att kolla vad shakern du köper har för funktioner, så att den är värd sitt pris.

Mätglas

Ett mätglas kan vara bra om du inte är så van att hälla en viss mängd på fri hand. Dessutom kan det användas som ett bra kärl att röra om drinkar i. OBS! Om inte vätskan ska blandas tänk på att mäta upp varje ingrediens för sig.

Muddler/Mortel

Till vissa drinkar som Mojito och Caiprinhia behöver du en muddler/mortel. Detta för att kunna krossa frukt eller annan ingrediens som kräver det.

Droppkork

Med en droppkork är det mycket lättare att hälla rätt mängd ur flaskan. De finns i både metall och plast.

Cocktailskedar

Dessa skedar används oftast till att röra runt ingredienserna i en drink. Det finns även cocktailsskedar med sugrör.

Korkskruv

Korkskruv är ett köksredskap som används för att öppna flaskor som förseglats med kork, vanligtvis vinflaskor.

Ishink och istång

Ishinkar vet vi alla vad de är till för - att kyla champagne som oftast, men med istången ges även möjligheten att fylla på din drink med is om så önskas.

Sugrör

Sugrör är mycket viktigt att ha, speciellt i grumliga- och mjölkdrinkar. Man slipper bli kladdig runt munnen och man får ingen eventuell mjölkmustasch.

Drinkpinne

En drinkpinne kan liva upp den tråkigaste drinken, dessutom är den nödvändig för att röra om i vissa drinkar. Utseendet på dem får gärna vara kitschigt åttiotal!

Skärbräda och kniv

En liten skärbräda med lämplig kniv (för delning av citroner, apelsiner och annan frukt)