Hemmabaren - Fest och bjudningar

10 tips som minskar stressen

1.

Checka redan på morgonen att allt du behöver finns hemma så du slipper jäktade sista minuten-utryckningar till jourbutiken. Har du kaffe, socker, tändstickor, ljus, m.m. ?

2.

Bestäm dig i god tid för vad du ska ha på dig och underskatta in klädernas betydelse för humöret - något säkert och beprövat får dig förmodligen att känna dig mer lugn och avslappnad än ett galet impulsköp som kanske bara skapar ytterligare stress. Inga obehagligheter såsom "Det känns som om brösten ska trilla ut när som helst!" eller "Hur är det egentligen tänkt att man ska kunna sitta i den här?!".

3.

Om du har möjlighet - duka kvällen innan.

4.

Har du många gäster eller avancerade rätter - gör upp en tidsplan för i vilken ordning (och när) saker och ting ska tas ut ur frysen/sättas in i ugnen/värmas etc.

5.

Glöm inte isen! Ska du bjuda på drinkar eller bål så gör i ordning massor av istärningar i förväg och förvara i plastpåsar i frysen.

6.

En extra korkskruv är bra att ha i reserv om den du har skulle gå sönder.

7.

Delegera. Ta hjälp av småsyskon, bästa vännen eller mamma-pappa med städning, kaffekokning och småfixande. Du måste inte klara allt själv.

8.

Har du fest ihop med pojkvännen - dela upp ansvarsområdena mellan er. Och om ni inte är extremt samspelta, håll er undan från varandra. Risken för gräl ökar i takt med att visarna tickar fram på klockan.

9.

Avsätt en liten stund åt att själv komma i stämning. Sätt på musik, ta ett glas vin, tjuvsmaka på efterrätten...

10.

Starka fördrinkar för gästerna att slappna av och överse med mycket.