Bartenderskolan - Bli din egen bartender

Del 1: Is

Is ingår i de flesta drinkar och är en viktig del i en välblandad drink. Se till att vattnet du använder till isen är ren och utan bismak. Använd kokt vatten eller mineralvatten för att få helt klara iskuber. För variation kan du göra is av olika safter eller ha i frukt i iskuben. Iskuber används mest till rörda drinkar och krossad is till drinkar som skakats i en shaker. När du häller över drinken i glaset, häll inte över isen från shakern, utan lägg ny is i glaset istället.

Stora bitar smälter långsamt och behåller kylan länge, små bitar eller krossad is ger snabb kyla, men smälter fort och späder ut drinken. Häll därför upp drinken så snart den är klar att servera.

Tips:

Krossa is med en iskross, mixer avsedd för is (barmixer) eller genom att lägga iskuber i en kökshandduk och slå det hopknutna paketet med en klubba eller hammare.

Del 2: Flaming

Flaming är brinnande drinkar. B-52 och Flaming Lamborghini är två exempel på flaming shots och Sambuca och Cointreau är de vanligast spritsorterna man använder. Om spriten är för kall brinner den inte, så när du gör en Flaming shot, se då till att du har värmt glaset innan, då är chansen mycket större att du får eld på den.

Del 3: Kylda och frostade glas

Se till att ha kalla glas till de drinkar som ska vara kalla. Antingen ställer du dem i kylskåpet en halvtimme innan du serverar eller så fyller du glaset med krossad is medan du blandar drinken. För att frosta glaset, ställ det ca 10 minuter i frysen.

Del 4: Muddla

Att muddla innebär att du krossar något (vanligtvis socker och frukt) med en stöt i ett glas eller blandningskärl. Detta görs innan övriga ingredienser tillsätts. En muddlare kan vara gjord av trä eller glas och se ut ungefär som en smalare variant av en mortel. har du ingen muddlare kan du ta något annat trubbigt föremål.

Del 5: Mixad drink

En mixad drink kör du i en mixer eller blender. En mixer är en handmixer/stavmixer. En blender är en större mixer (modell köksapparat) med bägare. Blender används främst till drinkar av "Frozen"-typ, om du använder mycket frukt eller om du ska göra många drinkar på en och samma gång. En blender klarar inte hela isbitar så krossa isen innan.

Del 6: Rörd drink

Drinkar som ska vara transparenta, t.ex. en Dry Martini, ska röras. Rör drinken med is, antingen i en separat glasbägare eller direkt i glaset. Väljer du att använda en separat glasbägare eller tillbringarna, silar du bort den is som finns i kärlet vid upphällning i glas med ny is. Se till att röra kraftigt och kort, speciellt viktigt när du gör drinkar med kolsyra!

Del 7: Skakad drink

Här använder du dig av en shaker - den vanligaste modellen är den rostfria varianten som ser ut ungefär som en termos. Ska du skaka en drink, lägg i mycket is i shakern och häll över ingredienserna - bortsett från kolsyrade drycker, givetvis - och skaka sedan kraftigt under få sekunder (ungefär 7-8 gånger skakningar). Skakar du för länge kommer isen att smälta och späda drinken. Drinken silas sedan upp i glaset över ny is.

Del 8: Skiktad drink

Ska du skikta en drink börjar du alltid med den ingrediensen som har högst densitet - den som är tjockast. I botten häller man alltså den ingrediens som innehåller mest socker och minst alkohol och högre upp sådana med mindre socker och mer alkohol. Använd sedan baksidan på en bar- eller tesked och häll försiktigt övriga ingredienser, en och en, över skedbladet. Drinken kommer att skikta sig snyggt. Det kan ta ett tag att få snits på det här - men övning ger färdighet.

Del 9: Garnityr - frukt och bär

En viktig del när det kommer till drinkens utseende är garnityret, dvs. de bitar av frukt eller bär som man pyntar drinken med. Vissa drinkar har en förutbestämd garnityr, en Manhattan är ingen Manhattan utan sitt röda bär.

Tänk på att alltid sätta garnityret på glaskanten eller på en pinne (av tandpetartyp), om inte grundreceptet säger något annat. Man ska inte behöva stoppa fingrarna i glaset för att ta bort garnityret.

Del 10: Socker- och saltkant

En riktig Daiquiri ska serveras med ett frostat glas med sockerkant och en Margarita ska serveras i ett kylt glas med saltkant, något som är lätt att göra, men ser proffsigt ut! Håll det välkylda glaset upp och ner och gnid kanten med en citron- eller apelsinklyfta så att kanten blir fuktad (på så sätt rinner inte saften ner glasets sidor). Doppa sedan glaskanten i ett fat med socker eller salt, skaka av överflödigt socker eller salt och kyl glaset på nytt så att glaskanten torkar. För att få en färgad sockerkant kan du doppa glaset i en färgad likör eller essens som t.ex. Grenadine (för röd kant) istället för att gnida med citron- eller apelsinklyfta.

Del 11: Sockerlag

Vissa drinkar innehåller sockerlag i sina recept. Det är inget som är krångligt att fixa, du gör det enkelt av vanligt vatten och socker. Koka upp 1 liter vatten och tillsätt 1 liter socker. Se till att sockret löser sig helt. Låt svalna, häll på flaskor och ställ sedan in i kylskåpet. Den håller sig fräsch där ett bra tag.

Del 12: Sourmix

Använd pressad citron på flaska, häll ca 2-3 dl i en 70 cl tom flaska. Tillsätt 1,5 dl sockerlag och en äggvita. Fyll upp med vatten och skaka om. Smaka av - mixen ska ha en tydlig sötsur smak. Äggvitan gör att du får ett fint skum på drinkarna. Du kan också använda pressad lime för annan smakeffekt.