Bartenderskolan - Drinktyper

Martinidrinkar

Dry Martini är nog den mest kända och mest omdiskuterade av alla cocktailar. Väljer man att servera drinken med det vridna citronskalet (lemontwist) i, kallas det för att den serveras "with a twist". I så fall utesluter man oliven. Om man istället väljer att servera med oliven samt lite av olivspadet, får man en Dirty Martini. Väljer man att använda vodka istället för gin får man en Vodka Martini, även kallad Vodkatini.

Manhattan

Cocktailen Manhattan sägs ha komponerats första gången 1874 på The Manhattan Club i New York. Beställaren var ingen mindre än Lady Randolph Churchill aka Winstons mother.

Sour - Fizz - Collins

Drinken får sitt förnamn efter vilken sprit som är basen och sitt efternamn efter var i "tripp trapp trull"-kedjan den återfinns. Minsta gemensamma nämnare är citronjuice och sockerlag.

Sour

En skakad eller blandad drink som innehåller sprit (t.ex. whisky eller bourbon), citronsaft, socker och äggvita.

Fizz

Sprit, citronsaft och äggvita skakas. Sedan fylls den skummande drinken upp med soda.

Sling

En byggd drink som innehåller sprit, socker och sodavatten.

Cointreaudrinkar

En stor cocktailsfamiljen är den som har Cointreau och citronjuice som minsta gemensamma nämnare, Cointreau är på det hela taget en mycket användbar likör i drinksammanhang och i den har världens alla "triple sec"-likörer sitt ursprung. Den vanligaste drinken i denna familj är Margarita, som har tequila som bassprit.

On the Rocks-drinkar

I ett whiskyglas (eller ett så kallat On the Rocks-glas) blandar man en bassprit och en likör, ofta dubbelt så mycket bassprit som likör. Sötman i likören balanserar det starka i spriten och det starka i spriten tar bort lite av sötman i likören.

Gräddrinkar

Gräddrinkar passar mycket bra som after-dinner cocktails, när man önskar sig något sött efter maten. Många av de klassiska gräddrinkarna är uppbyggda efter något som kallas för tredjedelsprincipen. Ofta används kakaolikör, som finns i både brun och vit. Övriga ingrediensers färg avgör vilken man väljer. Grädden ska vara ovispad och färsk. Ju mer man skakar, desto krämigare blir drinken givetvis.

1/3 bassprit

1/3 likör

1/3 grädde

1/3 likör

1/3 likör

1/3 grädde

Groggar

Vad som oftast avses med en grogg är ett stort glas med ansenlig mängd sprit, serverat tillsammans med en flaska läskedryck eller sodavatten och en skål is, precis som i filmerna. På internationellt barspråk kallas detta idag för "highball" och numer får man för det mesta läsken blandad direkt i glaset, istället för i en separat flaska bredvid.

Ordet grogg härstammar från den engelska flottan, där en viss amiral Vernon började späda manskapets dagliga romranson med vatten. Detta gjorde han för att få bukt med de ordningsproblem som uppstod då manskapet drack upp hela dagsransonen på en gång. Det sägs att han även tillsatte lite citron för att förebygga skörbjugg. Vernon bar alltid sin gamla uniformskappa av tyget grogram, vilket ledde till att den impopuläre amiralen gick under ökennamnet Kapten Grogg.

Longdrink

En mixad drink som ofta innehåller mer än en spritsort och som serveras i ett högt glas.

Det är mycket normalt att man blandar en bassprit och en likör i ett högt glas och sedan fyller på med någon läsk. Normalt tar man dubbelt så mycket bassprit som likör (vill man ha drinken sötare tar man fifty-fifty).

Champagnedrinkar

Champagnedrinkar skiljer sig från de flesta andra drinkar. Här beställer man inte in 3:or, 4:or eller 6:or, utan glasvis.

Champagnedrinkar är mycket populära välkomstdrinkar, det är alltid rätt med champagne och det ser festligt ut med lite bubbel. Metoden att hälla lite likör i ett glas champagne kan varieras i det oändliga, men i allmänhet gäller proportionerna 1/5 likör och 4/5 champagne. Drinken får olika utseende beroende på i vilken ordning man tillsätter ingredienserna i glaset. Gäller man i likören först och fyller på med champagne blir den jämnt färgad. Om man istället börjar med champagne och sedan tillsätter likören ser den mer skiktad ut.

Shots

Shots och shooters är amerikanska benämningar på vad vi i dagligt tal kallar för en sup. Det är alltså ett litet glas (max 6 cl) med något starkt i och som man oftast dricker i ett svep. Ursprungligen bestod en shot av enbart ren sprit, medan en shooter oftast var en blandning av flera spritsorter och eventuellt juicer. Idag kallas det mesta lite slarvigt för shots, även om man t.ex. gör en vanlig drink och sedan delar upp den i många små shotglas.

Shots går lättare att skikta om alla ingredienser håller samma temperatur. De smakar bäst om de serveras kalla (med undantag som Störtande B52 och Shakin' Baby som ska värmas, Lemondrops, Nicholaska och A Manda shot)