Bartenderskolan - Introduktion
Att vara bartender...
En del drömmer kanske om att jobba som bartender på en lyxig bar och kommer man så långt är det nog ett av de roligaste arbeten som finns inom restaurangbranschen. Tyvärr måste man dock inse att det kanske inte alltid är så glamoröst som det kan se ut. Sena nätter, tunga lyft, stress, hög musik samt det faktum att man hela tiden har med (mer eller mindre) berusade människor att göra, tillhör barmästarens vardag. Lägg därtill ansvaret för såväl utskänkning som ordning så får du ett hum om hur det kan vara att jobba i en bar.
Många tror att det är svårt och krångligt att blanda olika drinkar vilket resulterar i en dålig grogg, cider eller färdigblandad drink á la Smirnoff Ice (inget ont om det dock!). Men det är inte så komplicerat som det verkar. Lär man sig bara några enkla barprinciper behöver man inte komma ihåg en massa olika recept. Många drinkar hänger ihop på ett eller annat sätt och kan placeras in i "familjer" med snarlika gemensamma nämnare. Byter man ut en ingrediens mot en annan får man en helt ny drink, men fortfarande inom samma familj som ursprungsdrinken.
Man skiljer mellan de båda huvudgrupperna cocktail och longdrink.
Cocktail
En kort drink på max 7 cl som ska vara torr och drickas före maten eller söt och drickas efter maten.
Longdrink
En lång och läskande drink avsedd för att räcka lite längre och där glaset rymmer 30 cl.
En cocktail är en kort drink, som vanligen serveras i ett kylt cocktailglas på fot om den serveras utan is, och i ett whiskyglas (även kallat "on the rocks"-glas) om den serveras med is. En cocktail kan serveras som en pre-dinner cocktail - då är det en torr aptitretande drink avsedd för att drickas före maten. En after-dinner cocktail är däremot en söt, ofta gräddig, drink avsedd att avnjutas efter en god måltid. En longdrink däremot är ämnad att räcka längre, därav namnet. Andra sidogrupper är bl.a. kaffedrinkar, champagnedrinkar och alkoholfria drinkar.
Många drinkar är uppbyggda efter samma princip:
En bassprit - vodka, gin, rom, tequila, whisky, cognac etc.
En, två eller max tre färg- och smaksättare - någon likör, starkvin eller en syrup (smaksatt sockerlag)
En utfyllnad - läsk, juice eller mineralvatten
I allmänhet undviker man att blanda flera basspriter tillsammans, men det finns undantag (Long Island Ice Tea).
Med dessa enkla regler i minnet samt lite kännedom om olika redskap och handgrepp är du nu ett steg närmare att bli en bartender. Kanske blir det ditt yrke eller så blandar du bara för skojs skull i hemmabaren...