Bartenderskolan - Tips!

Använd mycket is

I motsats till vad många tror håller sig isen bättre om du har mycket is i glaset, istället för några ynkliga bitar. Ju färre isbitar - desto snabbare kommer de att smälta och späda drinken. Och mängden alkohol är ju fortfarande densamma oavsett hur mycket is du har, eller hur?

Essenser eller Syruper

För hemmabaren kan man komma ihåg att det ofta är överflödigt att köpa likörer i de flesta fall. Som drinkingrediens går det lika bra med de essenser och syruper som finns på marknaden. Använd dock inte syrupen i samma mängd som likören, då den är sötare och mer koncentrerad.

Droppkorkar

Något som är effektivt och dessutom snyggt är att lära sig hälla mått på fri hand. Skaffa droppkorkar till dina flaskor och träna med vatten i flaskan att hälla exakta mått genom att räkna. Inte så svårt som man kan tro - med lite träning kan man snabbt lära sig att hälla exakta 6:or och 3:or. Se bara till att droppkorkarna är av samma typ till alla flaskor - de häller olika snabbt beroende på storlek.

Alkoholfritt

Många drinkar är precis lika goda utan alkohol. Uteslut bara spriten eller ersätt den med alkoholfritt vitt vin.

Bär- och fruktgarnityr

Sätt alltid bäret, skivan/klyftan på glaskanten eller på en pinne, om inte receptet säger något annat, så slipper man stoppa ner fingret i glaset för att få upp det.

Överdekorera inte!

En drink ska vara vacker i sig utan paraplyer och en massa påhäng på glaset. Dessutom gör en massa tjafs på glaset att det blir svårare att dricka. En vacker dekoration är en citronspiral, en ca 5 cm lång tunn spiral av citronskal (glöm inte att ta bort det vita på citronskalet först eftersom det har en besk smak).

Slösa inte!

Gör det till en vana att alltid hälla i de billigaste ingredienserna i shakern först. Blandar du fel är det onödigt att du slänger av de dyra produkterna.

Lättare att pressa

Om du tänkt att pressa apelsiner eller någon annan citrusfrukt innan drinkblandandet, låt dem ligga i varmt vatten ett tag - en varm frukt släpper ifrån sig mer vätska än en kall. Du kan även massera frukterna innan du pressar dem genom att rulla dem mot bordet.

Jobba snyggt

Ta inte is, citronklyftor etc med fingrarna. Det ser proffsigare och mer aptitligt ut att använda t.ex. en tång.

Balansera syra med sötma

Hitta gärna på egna blandningar och sträva då efter att hitta balansen mellan surt och sött. Använder du saft av citrusfrukt i drinken är en bra regel att också ha i hälften så mycket av något med söt karaktär (t.ex. 4 cl pressad lime till 2 cl sockerlag).

Ersättare

Färsk frukt kan i nödfall ersättas (eller förstärkas) med en syrup eller likör i motsvarande smak.

Angostura Bitter

Häll Angostura Bitter direkt i det kylda cocktailglaset innan du silar upp drinken. Skulle du råka slå i för mycket är det bara att hälla ut och börja om, utan att drinken går till spillo.

Frozen-drinkar

Frozen-drinkar bör serveras med tjocka sugrör, annars finns risken att allt det goda fastnar i sugröret.